by Petra Slabá
Zobrazeno: 2577

Maková roláda

Maková roláda

 
Tuto roládu jsem ochutnala poprvé před dvěma lety na zahradě u Anny Hýžové. Byla tak dobrá, že jsem tehdy snědla snad půl šišky. Tento dezert je relativně rychlý, snadný a obsahuje jen čtyři lehce dostupné suroviny.

 

 

 

 

Pohanková vrstva:

  • 1 hrnek pohankové mouky (naklíčená a usušená pohanka namletá na mouku)
  • 1 hrnek mandlové nebo jiné ořechové mouky (čerstvě namleté)
  • špetka soli
  • voda podle potřeby

Pohankovou mouku smíchejte s mandlovou mouku a solí. Přidejte tolik vody, aby vám vzniklo vláčné těsto, které není ani příliš řídké, ale ani tuhé, drolivé a suché. Pokud bude těsto příliš měkké, nezoufejte, ztuhne (pohanka a ořechy přebytečnou vlhkost vstřebají).

Pohankovou mouku si připravíte tak, že pohanku přes noc namočíte a druhý den ji dáte klíčit do klíčící misky nebo na plech. Dvakrát denně pohanku proplachujte. Když naklíčí, vysušte ji buď v troubě při nízké teplotě nebo v sušičce. Sušení může trvat až 12 hodin. Poté můžete pohanku skladovat ve spíži, v chladu.

Maková vrstva:

  • 2 hrnky čerstvě umletého nebo rozmixovaného máku
  • med nebo agáve podle potřeby


Čerstvě umletý mák smíchejte se sladidlem.

Pohankové těsto rozválejte na obdélník. Makovou vrstvu rozválejte na o něco kratší obdélník. Vrstvy dejte na sebe a srolujte je do rolády. Roládu nechte pár hodin odležet. Krájejte ji na plátky a ihned podávejte. Vydrží přibližně 2 dny v lednici.

nahoru