by Petra Slabá
Zobrazeno: 2984

Koprové placky

 Koprové plackyKopr se vrací a nikdy nechutnal lahodněji. Tento krát v kombinaci s cuketou, cibulkou a nasládlými jablky. Placky se hodí pro cestování, svačinky nebo místo pečiva k salátům nebo polévkám.

 

 

Množství: 32 placek
Doba přípravy: 10 minut
Doba sušení: až 24 hodin (při 42°C)

 

 

  • 1 hrnek čerstvě mletého lněného semínka
  • 1 hrnek máčených slunečnicových semínek
  • 3 středně velké cukety, nakrájenou na kusy
  • 1-2 jablka, zbavené jádřince a nakrájené na kusy
  • 1-2 svazky kopru, nasekané
  • 1 hrnek špenátu
  • 1 velká cibule, nasekaná
  • 1-2 jarní cibule, s natí, nasekaná
  • lžička soli

Na ozdobu:

  • hrst dýňových semínek
  • pár snítek kopru
  • 1 rajče, nakrájené na tenké plátky

V mixéru rozemelte lněné semínko, přidejte ostatní přísady, kromě slunečnicových semínek a vše rozmixujete na kaši (jemnou nebo hrubou, jak je libo). Na závěr vmíchejte slunečnicová semínka (můžete také použít klíčenou a sušenou pohanku nebo nasekané mandle). Kaši rozprostřete na 2 pláty sušičky (nebo dva plechy), vyloženém fólií. Těsto rovnoměrně rozprostřete a uhlaďte ze všech stran. Pak je ozdobte pomocí plátků rajčat, paprik nebo cibule. Na závěr je posypte dýňovými semínky. Já používám sušičku Excalibur, ale placky můžete také sušit v troubě na plechu, vyloženém papírem na pečení, při nejnižší teplotě, se zapnutým větrákem. Placky sušte při teplotě 42°C. Po 2-3 hodinách pláty otočte a rozkrájejte je na trojhránky, čtverce nebo jiné tvary pomocí řezátka na pizzu nebo nože. Je možné, že se po několika hodinách začnou placky kroutit směrem nahoru. V takovém případě je znovu otočte a sušte, až budou úplně suché. Po usušení plát rozlamte na placky. Koprové placky jsou jemné a lehce nasládlé. Pokud nemáte rádi kopr, můžete použít koriandr, bazalku nebo oregano.

nahoru