by Petra Slabá
Zobrazeno: 2054

Hummus (vařený)

HummusTato úžasná arabská pomazánka provází mé obědy a obohacuje mé saláty. Ačkoliv existuje spousta úžasých raw hummusů, ráda bych s vámi sdílela vařenou verzi.

Množství: 3-4 porce

 

 

 

 

  • 1 sáček cizrny (namočit ne 12-24 hodin)
  • 1 hrnek namočeného neloupaného sezamového semínka
  • 1/2-1 hrnek sezamového nebo jiného panenského oleje (slunečnicový, olivový, řepkový)
  • pár stroužků česneku
  • šťáva ze 3 citrónů
  • agáve nebo med podle chuti
  • koření podle chuti (kardamom, skořice, pepř, chili)
  • sůl

V mixéru nejprve rozmixujte sezamové semínko. Poté přidejte olej, česnek, citrónovou šťávu, agáve, koření a vše důkladně rozmixujte. Na závěr přidejte do měkka uvařenou cizrnu a znovu mixujte. Podle potřeby můžete přidat vodu nebo olej. Hummus podávejte posypaný petrželkou, paprikou, sezamovými semínky a pokapaný olejem. Můžete ho jíst se špalíčky syrové zeleniny, salátem, pečivem, rýží nebo s brambory.

 

Všechnu zelenou zeleninu nakrájejte na kostičky nebo nasekejte na jemno (bylinky). Podle chuti a dostupnosti můžete také přidat mladý zelený hrášek, okurku, jarní cibulku nebo klíčky. Přísady na zálivku smíchejte ve skleničce a přidejte do salátu. Vše dobře promíchejte a ihned podávejte.

nahoru